Dostupni linkovi

Hag: Srbija i dalje ne sarađuje u postupku protiv troje radikala


Tribunal u Hagu
Tribunal u Hagu

Raspravno veće Haškog tribunala prijavilo je danas predsedniku suda Karmelu Ađijusu (Carmel Agius) da vlasti Srbije i dalje odbijaju da sarađuju u postupku protiv troje članova Srpske radikalne stranke, optuženih za nepoštovanje suda.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svedoke u procecu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih pretnjama, ucenama i mitom nagovarali da promene iskaze ili da ne svedoče.

Nalog za hapšenje, Tribunal je vlastima u Beogradu uputio u januaru 2015, ali po njemu ni do danas nije postupljeno.

U današnjem podnesku, predsedavajući raspravnog veća Alfons Ori (Alphons Orie) podseća da je još u avgustu 2015. konstatovalo da “izostanak delovanja Republike Srbije može biti protumačen samo kao nevoljnost da se sprovede nalog za hapšenje”.

Veće izveštava predsednika suda da se ništa nije promenilo i da “to što Srbija i dalje ne ispunjava svoje obaveze predstavlja ometanje pravde”.

U obraćanju predsedniku Tribunala, raspravno veće navodi i da se Srbija oglušila i o obavezu da svake dve nedelje izvesti sudije o naporima koje ulaže da bi Jojić, Radeta i Ostojić bili uhapšeni. Poslednji takav izveštaj sudije u Hagu dobile su 18. maja.

Predsednik Tribunala može Srbiju prijaviti Savetu bezbednosti UN zbog nesaradnje. U slučaju troje radikala, to je već jednom učinio.

Viši sud u Beogradu odlučio je, ranije ove godine, da nema zakonskih osnova za hapšenje i izručenje troje radikala, zato što nacionalni zakon o saradnji sa Haškim tribunalom predviđa obavezu izručenja samo optuženih za ratne zločine, a ne i nepoštovanje suda.

Sličnu argumentaciju prethodno je upotrebila Francuska, koja je odbila da izruči Tribunalu svoju državljanku Florans Artman (Florence Hartmann), koja je bila osuđena na sedam dana zatvora zbog objavljivanja poverljivih odluka suda iz procesa Slobodanu Miloševiću.

Artman je, na kraju, uhapšena u Hagu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću i izdržala je dve trećine kazne u zatvoru, posle čega je oslobođena.

XS
SM
MD
LG