Dostupni linkovi

Vanredna vijest

EP zabrinut za demokratiju u Poljskoj


Protesti opozicije u Varšavi

Evropski parlament (EP) je izrazio zabrinutost pošto je i devet meseci nakon prvih kritika, zbog paralize Ustavnog suda u Poljskoj i dalje ugrožena demokratija, osnovna gradjanska prava i pravna država.

U rezoluciji pet frakcija evropskih poslanika na čelu sa frakcijom Evropske narodne stranke i socijalistima, EP je upozorio poljsku vladu stranke Pravo i pravda da mesecima paralisani Ustavni sud, čije presude vlada ignoriše, znači da su u Poljskoj ugroženi demokratija, osnovna prava gradjana i pravna država, koje se Poljska, kao članica Evropske unije, obavezala da garantuje i štiti.

EP izrazio je žaljenje što vlada premijerke Beate Šidlo i parlament u kojem Pravo i pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog ima komotnu većinu u oba doma, još nisu primenili preporuke Venecijanske komisije, iako ju je sama vlada pozvala da pomogne u rešavanju spora.

Evropski poslanici pozvali su poljske vlasti da saradjuju sa Evropskom komisijom (EK) u proceduri provere valjanosti pravne države, jer je Poljska, kao prva članica EU, stupila u drugu fazu tog kaznenog mehanizma kada joj je EK izdala preporuke, a ako bi ih zvanična Varšava ignorisala, mogla bi na kraju da ostane bez prava glasa u EU.

Poslanici EP pozvali su EK da u situaciji kada u Poljskoj ne funkcioniše Ustavni sud koji bi ocenio ustavnost novih, često ishitreno usvajanih zakona, bez širih konsultacija, oceni koliko su neki od novih poljskih zakona, koji su izazvali kontroverze i zabrinutost, u skladu sa evropskim zakonodavstvom.

Jedan od njih je zakon o medijima, prema kojem su do tada javni televizijski i radio servis i nacionalna novinska agencija PAP prešli u ruke države uz masovne čistke nepodobnih novinara, nakon čega treba da postanu narodni mediji sa misijom da šire istinu o Poljskoj.

EK je danas od evropskih poslanika dobila zadatak da oceni i zakon koji je omogućio masovne čistke u državnoj administraciji i preduzećima i doveo na mesta otpuštenih ljude lojalne vladajućim konzervativcima, bez obzira na to da li imaju stručnosti za tu funkciju, a tu pojavu kritikovao je poslednjih dana i sam lider stranke Jaroslav Kačinjski.

"Vi se rukovodite predrasudama prema poljskoj vladi. Niste u stanju da se pomirite sa tim da postoje vlade i stranke koje imaju drugačije poglede od vaših i imaju za njih dobre argumente. To je karakteristično za evropski prosvećeni despotizam, s tim da je sve manje evropski i sve manje prosvećeni", kritikovao je rezoluciju evropski poslanik iz redova poljskih vladajućih konzervativaca Rišard Legutko.

XS
SM
MD
LG