Dostupni linkovi

Tajvan: Škole zatvorene, avioni ne lete zbog tajfuna


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Nekoliko desetina hiljada domova ostalo je bez električne energije, škole i preduzeća su zatvoreni, a avioni ne lete širom Tajvana zbog udara tajfuna "Meranti".

Centralna meteorološka služba upozorila je da će tajfun pete kategorije ugroziti nekoliko gradova na jugu i istoku zemlje, koji će biti zahvaćeni snažnim vjetrom, obilnom kišom i poplavama.

"Meranti", koji je dobio na snazi tokom približavanja Tajvanu, prate udari vjetra do 216 kilometara na čas, saopštili su meteorolozi. Prekinuti električni kablovi i oboreno drveće opisani su u prvim izvještajima o šteti.

"Ovaj tajfun je najsnažniji u svijetu od početka godine. Udar na Tajvan biće na najvišem nivou tokom čitavog dana", rekao je portparol Centralne meteorološke službe Hsijeh Pei-Jun.

Kompanije i škole u Kaohsijungu i ostalim gradovima zatvoreni su, a skoro 1.500 stanovnika je evakuisano, objavio je centralni operativni centar za vanredne situacije.

Skoro 200.000 ljudi ostalo je bez struje. Većina domaćih letova otkazana je, a teško je pogođen i međunarodni avionski saobraćaj.

XS
SM
MD
LG