Dostupni linkovi

UEFA bira novog predsjednika: Ceferin ili Van Praag


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

U grčkoj Atini danas će biti izabran predsjednik Evropske fudbalske asocijacije (UEFA) na svečanosti na kojoj je odobreno obraćanje suspendovanog predsjednika UEFA-e Michela Platinija.

Platini će se moći obratiti bez obzira na četverogodišnju suspenziju bavljenja sportom koju mu je izdao Etički komitet Svjetske fudbalske organizacije (FIFA), a sve zbog nelegalne isplate od dva miliona švicarskih franaka u 2011. godini.

Taj transfer odobrio mu je i uplatio dugogodišnji predsjednik FIFA-e Sepp Blatter koji je zbog toga suspendovan te obuhvaćen istom istragom kao i Platini.

Etički komitet u posljednjem saopćenju podsjeća kako je Platiniju zabranjeno obavljanje bilo kakve aktivnosti u svijetu fudbala, ali da će mu biti dopušteno obratiti se na izboru čelnika UEFA-e "kao oproštaj".

Ovo odobrenje Etički komitet FIFA-e nazvalo je "gestom ljudskosti" prema Platiniju koji je na čelu krovne evropske kuće fudbala bio od 2006. do prošle godine.

Delegati UEFA-e, će za i mjesto novog predsjednika birati između aktuelnog potpredsjednika Michaela van Praaga ili slovenskog fudbalskog stručnjaka Aleksandera Ceferina.

XS
SM
MD
LG