Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zvizdić: Aktiviranje MAP-a do kraja godine


Denis Zvizdić

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić očekuje da bi BiH do kraja ove godine mogla dobiti aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u. Zvizdić svoj optimizam temelji na činjenici da je većina uvjeta za ovaj proces ispunjena, a računa i na to da su svi akteri koji su u BiH dužni ispuniti svoje obaveze na ovom putu svjesni značaja članstva BiH u Savezu.

Zvizdić u izjavi za list "Avaz" ističe da u fazi ispunjenja talinskih uvjeta za aktivaciju MAP-a nije potrebno zakazivanje nekog posebnog samita NATO-a, ali da se neka vrsta sastanka na kojem bi se trebalo govoriti o deblokadi bh. puta ka NATO-u očekuje krajem godine.

"Kada BiH dokaže kredibilnost provedbe tih uvjeta, to na neki način znači da se aktivacija MAP-a može desiti na bilo kojem sastanku ministara članica NATO-a", kaže Zvizdić.

On ističe da pitanje daljnjeg napretka ka NATO-u za BiH ima dodatnu i specifičnu težinu u odnosu na sve ostale zemlje koje su ranije postalečlanice Saveza.

"Svaki daljnji korak ka NATO-u u svom reciprocitetu ima otklanjanje aspiracija ili bilo kakvih ideja koje na bilo koji način mogu ugroziti teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Zato je aktivacija MAP-a izuzetno važna poruka u ovom momentu kada se BiH nalazi u istinskom euroatlantskom zamahu i dinamiziranim aktivnostima evropskih integracija. Ta aktivacija MAP-a bila bi jedna snažna podrška za daljnji nastavak puta BiH u tom smjeru", kaže Zvizdić.

XS
SM
MD
LG