Dostupni linkovi

Iz Srbije u mirovnim operacijama UN i EU 332 vojnika


Zoran Đorđević, ministar odbrane Srbije
Zoran Đorđević, ministar odbrane Srbije

U sedam mirovnih operacija UN i tri mirovne operacije EU trenutno učestvuje 332 pripadnika Vojske Srbije, izjavio je ministar odbrane Zoran Đorđević.

Đorđević je na sastanku sa šeficom Kancelarije UN u Beogradu Simonom Mirelom Mikuleskom rekao da Srbija posebnu pažnju posvećuje angažovanju vojnomedicinskih kapaciteta u multinacionalnim operacijama, saopštilo je ministarstvo odbrane.

"Srbija je istrajna u borbi za rešavanje konflikata, očuvanju mira na globalnom nivou i pridaje veliki značaj poštovanju prava na jednakost, ravnopravno učešće i zastupljenost žena i muškaraca u svim oblastima društvenog života", rekao je Djordjević.

On je dodao da o tome govori i podatak i da ima više od 11 odsto žena koje učestvuju u multinacionalnim operacijama.

Kada je reč o rešavanju migrantske krize, Đorđević je kazao da Srbija, iako nije članica Evropske unije već samo kandidat, nastoji da deluje kao odgovoran član međunarodne zajednice i pruži adekvatan odgovor na aktuelnu krizu, preuzme svoj deo tereta i podeli odgovornost.

Tema sastanka bila je i nedavno održana Konferencija o mirovnim operacijama UN u Londonu na kojoj je učestvovao i ministar.

XS
SM
MD
LG