Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD: 110 osoba optuženo zbog veza sa IDIL-om od 2013.


Ministarstvo pravde SAD saopštilo je da je od 2013. godine u Americi 110 osoba optužno zbog veza sa militantima "Islamske države" (IDIL) .

Pomoćnik glavnog držanog tužioca SAD John Carlin izjavio je da je više od 110 osoba javno optužno pred federalnim sudovima od kraja 2013. godine pod optuzbom za veze sa militantnom grupom "Islamska država" koja je od tada preuzela pod svoju kontrolu velike dijelove teritorija u Iraku i Siriji i odgovorna za više terorističkih napada širom svijeta.

Ministarstvo pravde je optužilo 60 osoba prošle godine i to je, kako su naveli, naveća godišnja brojka. Nijesu precizirali koliko ali su naveli da je broj uhapšenih ove godine manji nego prošle.

Francuski premijer Manuel Valls u nedjelju je upozorio na mogućnost novih napada IDIL-a u Francuskoj, dodajući da je 15.000 ljudi u njegovoj zemji pod prismotrom policije i službi bezbjednosti koji su, kako je rekao, u procesu radikalizacije.

"Prošle sedmice smo spriječili najmanje dva napada" rekao je francuski premijer u intervjuu za Europa 1 radio i Itele TV u nedjelju otvoreno upozorivši:

"Biće novih napada, biće nevinih žrtava ....i to je takođe moja uloga da kažem istinu francuskom narodu" rekao je Manuele Valls.

XS
SM
MD
LG