Dostupni linkovi

Treći izbori za predsjednika Austrije 4. decembra


Alexander Van der Bellen i Norbert Hofer
Alexander Van der Bellen i Norbert Hofer

Austrijanci će 4. decembra imati prilike da u trećem pokušaju, izaberu šefa države, pošto je u ponedjeljek donijeta odluka, o odlaganju izbora koji su bili zakazani za 2. oktobar, zbog problema sa izbornim matrijalom.

Glasači u Austriji prvi put su izašli na predsjedničke izbore 24.aprila, kada su imali izbor između šest kandidata.

Tom prilikom najveći broj glasova dobio je kandidat ekstremno desne Slobodarske partije (FPO) Norbert Hofer, a drugoplasirani bio je nekadašnji lider Zelenih Alexander Van der Bellen.

Ova dva kandidata ušla su u drugi krug glasanja, koji je održan 22. maja, i prednost je imao Van der Bellen, ali je ishod poništen od strane Ustavnog suda na osnovu žalbe FPO zbog brojnih nepravilnosti.

Naime, Ustavni sud ustanovio je kršenje izbornog zakona zato što su u pojedinim opštinama glasovi dospjeli putem pošte izbrojani prije zakonski određenog roka. Tako, prema zakonu, glasovi pristigli putem pošte treba da se prebroje dan poslije izbora, a ne, kao što je to bio slučaj na više izbornih mesta, iste večeri.

U poništenom drugom krugu Van der Bellen je veoma tijesno pobijedio Hofera i to zahvaljujući glasovima pristiglih putem pošte, način glasanja koji birači koriste kako ne bi morali da izađu na birališta na dan glasanja, već to mogu učiniti i ranije od kuće.

Ministar unutrašnjih poslova Wolfgang Sobotka donio je odluku da zatraži od parlamenta odlaganje izbora jer lijepak na kovertama za slanje glasova putem pošte ne „lijepi“ kako treba.

Ispostavilo se, zahvaljujući glasovima koji su već pristigli da se koverte odljepljuju, što, prema važećem zakonu, predstavlja povod da se glas proglasi nevažećim.

Sobotka je ukazao da se radi o novom obliku koverte, koja se lijepi sa više strana, te predložio da se, za predstojeće glasanje koristi „stari“ model, koji je korišćen 2009. godine.

Ustanovljeno je da se radi o hemijskom problemu i da je štamparija dobijala lijepak u više tranši i iz više zemalja.

Sobotka je predložio da se odloženo glasanje održi 27.novembra ili 4.decembra, pri čemu je bio za prvi termin.

Međutim šefovi poslaničkih klubova u parlamentu dogovorili su da glasanje za predsjednika bude održano 4.decembra.

Na sastanku šefova poslaničkih klubova dogovoreno je i da se prihvati prijedlog ministra Sobotke da se izvrše izmjene u spisku glasača.

Tako treba da se, za odložene izbore, u spisak unesu i ona lica koja su u međuvremenu stekla pravo glasa.

Na predsjedničkim izborima pravo glasa imaju austrijski državljani koji su napunili 16 godina.

Ovaj prijedlog podržale su sve parlamentarne stranke, izuzev FPO koja traži i ukidanje mogućnosti glasanja putem pošte.

XS
SM
MD
LG