Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska šalje humanitarnu pomoć u Alepo


Alepo, ilustracija

Predsjednik Turske Revep Tayyip Erdogan izjavio je u ponedjeljak da će njegova zemlja poslati humanitarnu pomoć u Alepo čim dogovor o primirju u Siriji stupi na snagu.

Erdogan je rekao da će Turska poslati hranu, odjeću i igračke za djecu, najugroženijem stanovništvu na sjeveru Sirije.

On je obećao pomoć prvog dana muslimanskog praznika Kurban bajrama, navodeći da će humanitarna pomoć biti dostavljena u sumrak, specifičnim putevima.

Prema njegovim riječima, turska humanitarna organizacija Crveni polumjesec, u saradnji sa agencijama za vanredne situacije, pokušaće da dostavi pomoć i u gradove Džarablus i al Rai.

Turska, koja je prošlog mjeseca započela operacije na sjeveru Sirije, pomogla je sirijskim pobunjenicima da preuzmu Džarablus od militanata "Islamske države" (IDIL).

U Siriji bi večeras s početkom muslimanskog praznika Kurban bajrama trebalo da stupi na snagu prekid vatre.

SAD i Rusija su krajem prošle sedmice postigli dogovor o Siriji koji predviđa da prekid vatre u cijeloj zemlji stupi na snagu 12. septembra, po zalasku sunca.

Pobunjeničke grupe u Siriji različito su reagovale na postignut dogovor, dok je vlada Bašara al Asada podržala prekid vatre.

Sirijski predsjednik danas je bio na molitvi povodom Kurban bajrama u džamiji u predgradju Daraje, gdje su se pobunjenici krajem avgusta predali posle četvorogodišnje opsade provladinih snaga.

Ovaj prekid vatre mogao bi da bude "prekretnica" u 5 i po godina sukoba u kojem je poginulo skoro 500.000 ljudi, ako ga budu poštovali sirijska vlada koju podržava Moskva i pobunjeničke grupe koje imaju podršku Vašingtona.

XS
SM
MD
LG