Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Siriji bi trebalo da stupi na snagu dogovoreno primirje


Najbolja prilika da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji

U Siriji bi danas, prvog dana Kurban bajrama, trebalo da stupi primirje dogovoreno na sastanku šefova diplomatija SAD i Rusije, Džona Kerija i Sergeja Lavrova.

Svetski zvaničnici pozdravili su dogovor koji je postignut posle maratonskih razgovora dvojice ministara, ocenivši da se radi o najboljoj prilici da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je, kako se procenjuje, odneo gotovo 300.000 života, i utre put postizanju dugoročnog političkog rešenja.

U iščekivanju da primirje počne sa zalaskom sunca, borbe su tokom vikenda nastavljene, a kako su saopštili sirijski opozicioni aktivisti u vazdušnim udarima na delove grada Alepa i okolna sela koja drže pobunjenici poginulo najmanje 45 ljudi, dok je u Ildibu ubijeno 62 ljudi.

Sirijske pobunjeničke grupe uputile su pismo SAD-u u kom navode da žele da sarađuju u uspostavljanju mira ali da su zabrinuti zbog detalja sporazuma koji se odnose na njih, saopštili su zvaničnici dve pobunjeničke grupe.

Ukoliko primirje potraje nedelju dana, SAD će početi saradnju sa ruskim snagama u cilju zajedničke borbe protiv Al Nusra Fronta i takozvane Islamske države.

U međuvremenu, sirijski predsednik Bašar el Asad prisustvovao je molitvi povodom Kurban-bajrama u džamiji u mestu Daraja, koje je donedavno bilo simbol pobune protiv njegove vlasti.

Daraja, jugozapadno predgrađa Damaska, krajem avgusta je vraćena pod kontrolu Asadovih snaga čime je zadat snažan udarac pobunjeničkom pokretu, prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG