Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Španija: Desetine hiljada Katalonaca traže otcepljenje


Desetine hiljada Katalonaca okupilo se u Barseloni i još četiri grada na masovnim protestima tražeći otcepljenje tog regiona od Španije, u trenutku kada lideri koji se zalažu za nezavisnost pokušavaju da prevaziđu razilaženja u vezi sa planom za otcepljenje, prenosi AFP.

Više od 340.000 ljudi potpisalo je pristanak da se pridruže demonstracijama, koje su isplanirane na nacionalni praznik Katalonije Diada, kojim se obeležava godišnjica osvajanja Barselone od strane španskog kralja Felipea Petog 1714. godine posle 13-mesečne opsade u gubitka katalonske autonomije.

U Barseloni su se demonstranti, sa transparentima u plavoj, crvenoj i žutoj boji separatističke sadržine, okupili u gradskom parku.

Šef regionalne vlade Katoline Karles Pudždemon rekao je uoči početka okupljanja da je ovogodišnja Diada ključna i da će u predstojećim mesecima "ključne odluke" u vezi s budućnošću Katalonije morati da budu donete.

Katalonski separatisti godinama neuspešno pokušavaju da dobiju odobrenje od španske centralne vlade da održe referendum o nezavisnosti kao što je referendum koji je održan 2014. u Škotskoj u Britaniji, a na kom su birači dali negativan odgovor.

Nakon što su prošle godine prvi put osvojile jasnu većinu u regionalnom katalonskom parlamentu, secesionističke strane su promenile taktiku i usvojile plan da postignu nezavisnost sredinom 2017. godine.

Međutim, taj plan je u junu naišao na poteškoće kada je Pudždemonova koaliciona vlada izgubila podršku manje antikapitalističke partije CUP, a time i jasnu većinu u parlamentu.

Zagovornici nezavisnosti se nadaju da će masovni protesti ponovo ujediniti i udahnuti novi život njihovoj borbi za nezavisnost, zaključuje francuska agencija.

XS
SM
MD
LG