Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SAD i Japan za oštre sankcije protiv S. Koreje


Zvanični Vašington i Tokio žele da protiv Severne Koreje budu uvedene "najoštrije moguće" sankcije, nakon najnovije i do sada najveće nuklearne probe koju je Pjongjang sproveo u petak, izjavio je specijalni izaslanik Stejt Departmenta za politiku prema Severnoj Koreji Sung Kim.

On je takođe naveo da bi SAD mogle da uvedu sopstvene sankcije kao odgovor na "provokativno i neprihvatljivo ponašanje Severnokorejanaca", prenela je agencija AFP.

"Sarađivaćemo veoma blisko u okviru Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, a i šire, kako bismo osmislili najstrože moguće mere kao odgovor na najnoviju akciju Severne Koreje", rekao je Kim u Tokiju nakon sastanka sa svojim japanskim kolegom Kendžijem Kanasugijem.

"Pored sankcija Saveta bezbednosti, i SAD i Japan, zajedno sa Južnom Korejom, razmotriće unilateralne mere", naveo je Kim, ne navodeći više detalja.

Protiv Severne Koreje je, od prve nuklearne probe te zemlje 2006. godine, uvedeno pet setova sankcija, ali Pjongjang ističe da će nastaviti sa tim testovima, bilo kako bilo.

Ta zemlja je u petak izvela svoju petu nuklearnu probu, tvrdeći da je uspešno testirala nuklearne bojeve glave, što je izazvalo oštru osudu međunarodne javnosti.

Severna Koreja traži da je SAD prizna kao nuklearnu silu

Istovremeno, Severna Koreja je pozvala Sjedinjene Američke Države da je priznaju kao "legitimnu državu sa nuklearnim oružjem" nakon što je pre dva dana izvela svoju petu i najveću nuklearnu probu.

"Predsednik Barak Obama čini sve da negira strateški status Demokratske Narodne Republike Koreje kao države sa nuklearnim oružjem, ali to je suludo baš kao što bi bio i pokušaj da se rukom sakrije sunce", rekao je portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, a prenela zvanična KNCA agencija.

On je u saopštenju pravdao nuklearnu probu koja se osetila širom sveta kao neophodan odgovor na, kako je rekao, nuklearnu pretnju SAD.

Severna Koraje će raditi na povećanju svoje nuklearne snage "kako po kvalitetu, tako i po kvantitetu", dodaje se u saopštenju, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG