Dostupni linkovi

Rot: Kada Srbija uđe u EU, sa Kosovom mora sve da bude jasno


Kada Srbija bude članica Evropske unije, sa Kosovom mora da bude sve jasno, poručio je ministar za EU u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova Mihael Rot.

Rot je za beogradski "Blic" rekao da odnosi Srbije sa Kosovom moraju pre pristupanja EU da budu "pravno obavezujuće normalizovani".

On je to rekao odgovarajući na pitanje da li će Srbija morati da prizna Kosovo pre ulaska u Uniju.

"I Kosovo ima tu perspektivu pridruživanja Evropskoj uniji. Ne smemo dozvoliti uvoz bilatralnih konflikata. Normalizcija mora da napreduje, jer se tima poboljšva svakodnvi život Srba i Kosovara", rekao je Rot.

Rot kaže da mu je drago što su otvorena poglavlja koja se odnose na demokratiju i vladavinu prava, a da su akcioni planovi, koje je vlada dostavila, važan korak u pravcu ka EU.

Na pitanje kada je optimalni rok da Srbija postane punopravna članica EU, nemački ministar je rekao da je to onda kada svi uslovi za pristupanje budu ispunjeni, a da je odgovornost na Srbiji.

"Što se brže sprovedu neophodne reforme, to se brže približava samo pristupanje. I dalje stojimo iza naše reči da sve zemlej Zapadnog Balkana imaju perspektivu pristupanja Uniji i za to pružamo kontinuiranu podršku", rekao je on.

Rot je takođe rekao, odgovarajući na pitanje da li će EU insistirati da Srbija uvede sankcije Rusiji, da je neophodno da se Srbija, sa nastavkom pregovora, kontinuirano pridruži i spoljnopolitičkim stavovima EU.

"Niko ne želi da Srbija prekine svoje tradicionalno bliske odnose sa Rusijom, no isto tako nije dopustivo da se šalju signali u svim pravcima", zaključio je Rot.

XS
SM
MD
LG