Dostupni linkovi

Benedikt XVI se osvrnuo na svoje vreme kao papa


Papa Franja i penzionisani papa Benedikt
Papa Franja i penzionisani papa Benedikt

Penzionisani papa Benedikt XVI priznao je da vodjenje crkve nije njegova jača strana, ali je rekao da ne vidi svoje vreme kao poglavar Rimokatoličke crkve kao neuspeh i kaže da je bar uspeo da razbije takozvani gej lobi Vatikana.

U prvoj knjizi u kojoj neki penzionisani papa govori o svom papstvu, Benedikt je takodje napisao da je bio šokiran i prvobitno nesiguran oko izbora pape Franje za svog naslednika. Medjutim, kako je rekao, shvatio je značaj izbora Latinoamerikanca na to mesto i vrlo je zadovoljan Franjinim papstvom.

Odlomci iz knjige pod naslovom "Poslednji razgovori" objavljeni su danas u italijanskom listu Korijere dela sera, nemačkom nedeljniku Di Cajt (Die Zeit) i dnevniku Bild.

Knjiga je predstavljena kao dugi intervju sa nemački novinarom Peterom Zevaldom, koji je vodio nekoliko intervjua sa Benediktom od vremena kada je bio kardinal Jozef Racinger.

Knjiga izlazi samo nekoliko nedelja posle objavljivanja velike biografije o Benediktu sa predgovorom koji je napisao papa Franja. Benedikt puni 90 godina u aprilu.

U odlomcima Benedikt govori o "teškim trenucima" iz vremena dok je bio papa, o skandalu sa seksualnim zlostalvjanjem koji je ponovo izbio 2010, s curenjem njegovih ličnih dokumenata što je uradio njegov batler.

"Praktično upravljanje nije jaka strana, i to je sigurno slabost", rekao je Benedikt Zevaldu. "Ali ja ne vidim sebe kao neuspeh. Služio sam osam godina, mnogi ljudi našli su novi put ka veri", rekao je on.

Jedan od uspeha tokom njegovog upravljanja crkvom je raspuštanje takozvanog "gej lobija" u Vatikanu, rekao je Benedikt. Italijanski mediji pisali su o grupi homoseksualnih sveštenika koji su navodno pribegavali ucenama da obeznede i sačuvaju svoje interese, posebno kada je Benedikt imenovao komisiju od tri kardinala da ispita curenje njegovih dokumenata 2012. godine.

Zevald je pitao da li je postojala takva klika.

"Zaista ukazano mi je na jednu grupu, u medjuvremenu smo je raspustili. Ovo je pomenuto u izveštaju komisije (tri kardinala) koji su mogli da odrede malu grupu od četiri ili pet osoba, koju smo raspustili. Ne znam da li će se nešto novo ponovo formirati. U svakom slučaju nije da takvih stvari ima na sve strane", rekao je Benedikt. Kao prvi papa posle 600 godina, Benedikt se februara 2013. povukao s dužnosti. On od tada živi miran život molitve i održavanja korespondencije u preuredjenom manastiru u bašti Vatikana.

Rekao je i kako se sprema za smrt, "za susret s Bogom". "Važno je ne da se to zamišlja, nego da se živi sa znanjem da su svi naši životi usmereni ka tom susretu", rekao je Benedikt.

XS
SM
MD
LG