Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hag: Tolimir umro od infarkta, lečenje bilo adekvatno


Zdravko Tolimir

Istraga koju je sproveo medjunarodni sud u Hagu pokazala je da je penzionisani general Zdravko Tolimir u pritvoru u Sheveningenu februara ove godine umro od srčanog udara, kao i da je njegovo lečenje bilo adekvatno.

Istragu, čije je nalaze danas objavio sudski Mehanizam, pravni naslednik Haškog tribunala, sproveo je danski sudija Van Jonsen (Vagn Joensen).

U izveštaju sudije Jonsena navodi se da je general Tolimir u pritvoru u Sheveningenu preživeo nekoliko srčanih udara i da je u dva slučaja, brzom intervencijom osoblja, bio uspešno vraćen u život.

Tolimiru su, kako se precizira u izveštaju, hirurškim intervencijama u krvne sudove bili ugradjeni mrežica koja sprečava zakrečenje (stent) i unutrašnji defibrilator.

Aneurizam mozga, od kojeg je Tolimir takodjen bolovao, nije bio uzrok smrti, zaključak je istrage.

General Tolimir umro je u pritvorskoj jedinici suda 8. februara ove godine.

Haški tribunal ga je prethodno pravosnažno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici u julu 1995. Tolimir je u to vreme bio pomoćnik komandanta Vojske Republike Srpske za obaveštajno-bezbednosne poslove.

U vreme smrti, Tolimir je čekao da iz Sheveningena bude prebačen u jednu od evropskih zemalja na izdržavanje kazne.

Sudija Jonsen je u izveštaju precizirao da su Tolimiru još 2007, odmah pošto se našao u pritvoru Haškog tribunala, u jednoj haškoj bolnici pronadjene nepravilnosti u radu srca, ali da je on "odbio dalju dijagnostiku i lečenje".

Krajem januara 2015, Tolimir je primljen u bolnicu s "netipičnim simptomima" srčanog udara, posle čega mu je ugradjen "stent".

U julu 2015, sa Tolimirom je razmatrana mogućnost da mu bude ugradjen unutrašnji defibrilator koji reguliše nepravilan srčani ritam, a sredinom tog meseca general je doživeo srčani udar.

"Uspešno je povraćen uz pomoć eksternog defibrilatora, koji je uspostavio njegov normalan srčani ritam". Tolimir je potom prebačen u bolnicu, gde mu je 22. jula 2015. ugradjen unutrašnji defibrilator, piše sudija Jonsen.

Iz izveštaja sudije proizlazi da je Tolimir tada infarkt doživeo tokom fizikalne terapije, dok je bio na traci za hodanje i trčanje.

U izveštaju se navodi da su generalova supruga i njegov pravni savetnik Aleksandar Gajić tvrdili da je taj infarkt izazvao fizikalni terapeut koji je povećao brzinu trake na kojoj je Tolimir vežbao.

Pritvorski lekar Paulus Falke izjavio je, medjutim, da je u to vreme, "Tolimirovo stanje bilo stabilno...i bez naznaka srčanih poremećaja" i da je, stoga, "fizikalna terapija smatrana bezbednom".

Sudija Jonsen je zaključio da "nema osnova za zaključak da je taj incident bio izazvan nebrigom".

Krajem avgusta 2015. Tolimir je ponovo imao srčani udar i pao je u ćeliji. Pri padu je polomio rebra i imao unutrašnje krvarenje u glavi. Unutrašnji defibrilator mu je stabilizovao srčani ritam, prebačen je u bolnicu, gde je utvrdjeno da se defibrilator bio aktivirao i dva dana ranije.

Mesec dana kasnije, krajem septembra 2015, usledio je još jedan srčani udar, a Tolimira su u život povratili stražari. Prebačen je u bolnicu u kojoj je ostao šest dana.

Od tada, general Tolimir je po izveštaju sudije Jonsena, otežano hodao i morao je da koristi hodalicu.

Po izveštaju sudije Jonsena, četiri dana pred smrt, Tolimir se požalio na vrtoglavicu.

Sudija podrobno opisuje i kako je došlo do Tolimirove smrti, 8. februara, na osnovu izjava očevidaca i snimaka sa bezbednosnih kamera.

Te večeri oko 20.15 Tolimir je uz pomoć hodalice došao do telefonske govornice u hodniku pritvora.

"Okrenuo je hodalicu, ukočio je i seo na nju. Izgledalo je da se moli, zatim je stavio naočare, uzeo slušalicu, a potom se opet, kako izgleda, molio. Nešto kasnije, oko 20.18, Tolimir se zgrčio, skliznuo niz hodalicu i pao na pod", utvrdila je istraga.

U pomoć su mu pritekla četiri stražara, obučena za pružanje prve pomoći, i jedan pritvorenik, takodje obučen za taj posao, koji je bio na susednom telefonu. Davali su mu veštačko disanje, masirali srce, a upotrebili su i spoljni defibrilator.

Lekar je stigao posle 12 minuta, a dve ekipe spoljne hitne pomoći za 16 i 23 minuta. Njihovi napori da vrate generala Tolimira u život ostali su bezuspešni, a doktor Falke je u 21.09 utvrdio da je on umro.

Istragom je utvrdjeno i da je Tolimirovo lečenje, dok je bio u pritvoru Tribunala, bilo "adekvatno", odnosno na istom nivou na kojem je zdravstvena zaštita u Holandiji.

XS
SM
MD
LG