Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tahiri: Srbija manipuliše Upravljačkom grupom ZSO


Edita Tahiri

Ministarka u Vladi Kosova za dijalog Edita Tahiri, saopštila je iz Brisela da Vlada Srbije manipuliše Upravljčkom grupom za uspostavljanje Zajednice srpskih opština, tako što ih je dovela u Brisel, uz napore da održe sastanke sa EU.

“Ja sam o ovom pitanju razgovarala sa zvaničnicima EU koji ih zapravo nisu prihvatili na sastancima, niti su im dopustili da dujju u zgradu EU, s obzirom da EU nije predvidela Zajednicu na agendi. S obzriom da bez ispunjavanja naših uslova, bez dobijanja telefonskog pozivnog broja, bez osamostaljenja energetskog sistema, i bez uklanjanja barikade koja je sada već uklonjena, ne može se poduzeti ni jedan korak za sprovođenje zajednice”, kazala je Tahiri.

Ona je dodala da ova grupa još uvek nije dobila mandat da počne sa radom na izradi statuta, jer osim nje, na ovome će raditi i predstavnici vlade, OEBS-a, EU, kancelarije EU na Kosovu.

Tahiri je ranije rekla da Zajednica nije tema razgovora tekuće runde dijaloga.

Ministar za administraciju lokalne samouprave u vladi Kosova Ljubomir Marić saopštio je danas u Briselu da je evropskim institucijama predstavio novoimenovane članove Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

U zajeničkoj izjavi, članovi Upravljačkog tima izrazili su zadovoljštvo što je proces formiranja ZSO pokrenut s mrtve tačke.

XS
SM
MD
LG