Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Apple predstavio vodootporni iPhone 7


Tim Cook, izvršni direktor Apple-a

Američki tehnološki div Apple predstavio je u srijedu u San Francisku dugo očekivani novi pametni telefon iPhone 7. Novi Appleov smartphone je otporan na vodu, a krasi ga, između ostalog, novi dizajn, nova kamera, bežične slušalice i bolji procesor.

Pred oko 7.000 gledatelja u areni Bill Graham Civic Auditorium u San Francisku čelništvo najpoznatijeg proizvođača kompjuterskih uređaja na svijetu predstavilo je novu verziju svog najvažnijeg proizvoda.

Appleov izvršni direktor Tim Cook je prvo predstavio inovacije u Apple Musicu koji broji više od 17 miliona korisnika.

Predstavljen je novi dizajn i, kako Cook kaže, jedinstven sadržaj. Saopšten je i podatak da su Appleove aplikacije do sada skinute čak 140 milijardi puta.

Apple se pohvalio dvostruko većim prihodom kroz aplikacije od svog najbližeg konkurenta, kao i rastom popularnosti aplikacija sa AppStorea od 106 posto.

Cook je prvo predstavio novi operativni sistem - iOS 10 i njegovu važnu opciju HomeKit koja služi za upravljanje kućanskim aparatima.

Sam iPhone je najprodavaniji predmet na svijetu kojeg koristi više od milijardu osoba na planeti.

Apple se posljednjih semdica našao u centru pažnje i zbog odluke Evropske komisije da ovaj tehnološki div mora platiti Vladi Irske oko 13 milijardi eura poreza, zbog poreske šeme koju su imali sa Dablinom.

Brisel je saopštio da je Apple, koji važi za najvrjedniju kompaniju na svijetu, praktično izbjegavao sve poreze na poslovanje u Uniji preko nelegalnih aranžmana sa Dablinom, koji su američkoj kompanji dali nefer prednost nad konkurencijom.

I Apple i Irska Vlada protestovali su zbog odluke EU i najavili žalbe na odluku.

XS
SM
MD
LG