Dostupni linkovi

Turska nastavlja operacije u Siriji, izbjegli se vraćaju u Džarablus


Sukobi turske vojske i militanata IDIL-a
Sukobi turske vojske i militanata IDIL-a

Turski zamjenik premijera Nurettin Canikli je rekao da sirijske snage koje podržava Turska sada kontrolišu oko 772 kvadratna kilometra na sjeveru Sirije nakon što su izgurali militante "Islamske države"(IDIL) u operaciji koja je počela prošlog mjeseca.

Grupa od 292 Sirijca otišla je danas kući u sirijski grad Džarablus, što je prvi povratak civila iz Turske od početka intervencije turske vojske na sjeveru Sirije, rekao je turski regionalni zvaničnik.

Turske vlasti ohrabruju sirijske izbjeglice da se vraćaju u svoje domove nakon što se teritorije u Siriji oslobađaju od militanata.

No sa druge strane Ujedinjene nacije su obajavile u srijedu da oko 100 000 ljudi raseljeno zbog novih sukoba u provinciji Hama, pozivajući se na podatke Crvenog polumjeseca.

Džarablus, koji je ranije bio u rukama "Islamske države"(IDIL), prvi je grad koji su zauzeli turska armija i njeni saveznici u ofanzivi koja je pokrenuta 24. avgusta.

"Formalni povratak počeo je danas. Do sada nismo mogli govoriti o formalnom prolasku. Ovo se dešava prvi put od početka operacije", rekao je portparol kancelarije guvernera provincije Gaziantep, koja se nalazi sa druge strane granice od Džarablusa.

Turska je primila skoro tri miliona sirijskih izbjeglica, a njeni zvaničnici ranije su rekli da žele da se u Siriji uspostavi bezbjedna zona za povratak civila, ali nema razumijevanja međunarodne zajednice za taj prijedlog, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Zamjenik premijera Turske Nurettin Canikli rekao je da bi pobunjeničke snage koje podržava Turska mogle da uđu dublje u Siriju nakon obezbjeđivanja 90 kilometara široke tampon zone duž turske granice.

Obraćajući se novinarima u Ankari nakon sjednice Vlade Turske, Canikli je rekao da je ubijeno ukupno 110 boraca "Islamske države" i kurdske milicije od početka turske vojne operacije.

Canikli je reako i da su poginula četri Turska vojnika i 19 ranjeno od početka operacije "Eufratov štit" 24.avgusta. Ubijeno je i 16 sirijskih pobunjnika i 27 ranjeno.

Operacija "Eufratov štit" treba da odgurne IDIL od granica Turske i da ograniči napredovanje kurdske milicije u tom regionu.

Istovremeno je danas ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio zabrinutost zbog napredovanja turskih vojnih jedinica u Siriji, ističući potencijalne opasnosti za mirovni proces.

Lavrov je izjavio da je turska operacija u Siriji, koja je počela prije dvije sedmice, "duboko zabrinjavajuća".

Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije
Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Rusije

Moskva naglašava da ovu operaciju nije osudio Savjet bezbjednosti UN ili sirijska Vlada.

Akcije Turske "mogu dodatno komplikovati vojnu i političku situaciju u Siriji koja je ionako strašna", rekao je Lavrov i dodao da se time ugrožavaju međunarodni napori za postizanje morovnog sporazuma.

Izjave iz Rusije dolaze samo nekoliko mjeseci poslije obnavljanja veza sa Turskom koje su bile u prekidu nakon što je turska vojska oborila ruski avion, navodi AP.

XS
SM
MD
LG