Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrealska ambasada osudila incident na aerodromu u Beogradu


Ilustracija

Izraelska ambasada u Srbiji osudila je kao neprihvatljiv incident koji su doživeli putnici iz te zemlje na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu kada su čekajući svoj let za Tel Aviv čuli obavještenje da je počelo ukrcavanje za let u Palestinu.

Kako prenose danas izraelski mediji, to se dogodilo 29. avgusta uoči noćnog leta Er Srbije (Air Serbia) JU O816. Među putnicima je nastao metež, jer Izraelci nisu hteli da udju u avion dok ne čuju tačno obaveštenje, odnosno ispravku da je reč o letu za Izrael.

Na aerodromu su im medjutim objasnili da je "u pitanju let za Tel Aviv, ne Izrael", prenosi u srijedu novinski sajt Jnet (Ynet).

"Na moje iznenadjenje jedna od zaposlenih zatražila je da putnici na letu 816 za Palestinu dodju na gejt C3. Ona je to ponovila nekoliko puta", ispričao je jedan od putnika.

"Nisam mogao da se uzdržim kada sam to čuo. Najpre sam pomislio da nisam dobro čuo obaveštenje i pitao sam nekoliko drugih ljudi da li su i oni čuli da kažu 'Palestina'", nastavio je putnik svoju priču rekavši da se potom obratio predstavnicima aviokompanije na gejtu zajedno sa još jednim Izraelcem i zatražio da objave da avion leti za Izrael, a ne za Palestinu. Dobio je odgovor da je "let za Tel Aviv, ne Izrael".

Posle objašnjavanja putnici i osoblje su ipak raspravili nesporazum, objavljen je poziv za let za Tel Aviv i to tri puta, jer su prethodno tri puta pogrešno pozivani na let za Palestinu, putnici su odvedeni na gejt a menadžer im se izvinio nekoliko puta.

Kako prenose mediji, izraelski putnik se zbog incidenta žalio i ambasadi Izraela u Beogradu, a portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Imanuel Nahšon rekao je da je "to vrlo uznemirujući incident koji zahteva istragu s relevantnim vlastima i avioprevoznikom".

Mediji prenose da je u medjuvremenu nova izraelska ambasadorka u Beogradu Alona Fišer-Kam razgovarala sa rukovodstvom Er Srbije i da su oni šokirani zbog incidenta za koji su rekli da je "potpuno neprihvatljiv".

Rečeno joj je i da zaposlenima u aviokompaniji nije dozvoljeno da otvoreno izražavaju politički stav dok nose uniformu Er Srbije, da se to dogodilo prvi put i da se smtra potpuno neprihvatljivim.

"Taj politički stav ne odražava stav kompanije", rekao je direktor, izvinjavajući se i obećavši da se to neće ponoviti, prenose mediji dodajući da je ustanovljeno da je za incident odgovorno osoblje aerodroma u Beogradu a ne aviokompanije.

XS
SM
MD
LG