Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mihajlović: U porodičnom nasilju ove godine stradalo 16 žena


Zorana Mihajlović, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost

U Srbiji je od početka godine u porodičnom i partnerskom nasilju stradalo 16 žena, izjavila je u srijedu predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Mihajlović i stalni koordinator UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisale u Vladi Srbije projektni dokument "Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama", koji će kako je rečeno pružiti podršku Vladi Srbije u borbi protiv tog problema.

Mihajlović je istakla i da je u poslednjih 10 godina u takvom nasilju u Srbiji ubijeno 314 žena.

Dodala je da će se ovaj projekat baviti i preventivom i sprečavanjem nasilja, navodeći da je jedan od zadataka Koordinacionog tela razgovor i rad sa najmlađim uzrastom još od osnovne škole.

"Bavićemo se i usklađivanjem zakona koji se bave ovom temom sa evropskim standardima", rekla je ona.

Kako je rekla Mihajlović, problem nasilja nad ženama nije pitanje pojedinca i jedne vlade, već društveni i ekonomski problem.

"Kada se u decembru iznesemo podatak da nijedna žena nije ubijena u toj godini i da nijedno dete nije stradalo u porodičnom i patnetnerskom nasilju, onda možemo da kažemo da smo uspeli u ovom poslu", rekla je ona.

Mihajlović je navela i da je završen zakon o rodnoj ravnopravnosti, koji je povučen iz procedure kako bi bio dorađen i izrazila očekivanje da će se ubrzo naći u skupštinskoj proceduri.

XS
SM
MD
LG