Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Optužnica protiv kamermanke koja je šutnula migranta


8. septembar 2015

Tužilaštvo u Mađarskoj podnelo je optužnicu protiv kamermanke Petre Laslo zbog šutiranja i saplitanja migranata koji su bežali od policije u blizini granice sa Srbijom, prošle godine.

Laslo je otpuštena sa posla na televiziji N1, nakon što je na internetu objavljen snimak na kome se vidi kako šutira jednu devojku i mladića.

Njeno suđenje dolazi uoči referenduma 2. oktobra na kome Mađari treba da se izjasne da li će prihvatiti kvote EU za prijem migranta.

Tužilaštvo je u optužnici opisalo kako su stotine migranta probile policijski kordon i uputile se ka Segedinu, dok je Laslo, koja se nalazila odmah iza policajaca snimala migrante kako trče.

"Dok je snimala, ona je šutnula jednog mladića u cevanicu desnim stopalom a takođe je šutnula i jednu devojku kod kolena," naveli su tužioci u saopštenju, prenosi Rojters.

Tužioci smatraju da nema dokaza da je reč o zločinu iz mržnje zbog rasizma.

Laslo je prošl godine rekla listu "Mađar Nemzet" da žali zbog onoga što se dogodilo.

"Praktično sam u šoku zbog onoga što sam uradila i šta je meni urađeno. Ja nisam bezdušni rasista. Ja sam žena, majka male dece, koja je u panici napravila grešku i posle toga izgubila posao", kazala je Laslo.

Tužilaštvo je navelo i da Laslo nije šutnula čoveka koji je nosio malo dete kao što se svojevremno tvrdilo u komentarima na Internetu.

"Ona je pokušsla da ga šutne, ali nije uspela. Čovek koji je nosio dete je ipak pao... jedan policajac je pokušao da ga uhvati i zadrži, i on je izgubio ravnotežu," navodi tužilaštvo.

Pomenuti muškarac, fudbalski trener Osama Abdul Mosen, otišao je posle ovog incidenta u Španiju gde je jedna sportska škola ponudila da mu nađe posao, podseća Rojters.

XS
SM
MD
LG