Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Siriji poginula dva turska vojnika i dvojica pobunjenika


Turski tenkovi u Siriji u blizini grada Al Raija

Dva turska vojnika su ubijena, a petorica su ranjeni u raketnom napadu militanata "Islamske države" (IDIL) na sjeveru Sirije, saopštila je turska vojska, a prenijla turska televizija NTV.

"Dvojica naših vojnika su poginula, a petorica ranjena u raketnom napadu džihadista Islamske države na turske tenkove", navodi se u saopštenju turske vojske.

Napad se dogodio u blizini grada Al Raija, na sjeveru Sirije, gdje su turski tenkovi prošlog vikenda otvorili novi front u okviru ofanzive "Štit Eufrata", a u borbama u tom području ubijena su i dvojica pripadnika pobunjeničkih snaga koje podržava Ankara, dok su još dvojica ranjeni.

Turska vojska i pobunjenici protjerali su u nedjelju militanate "Islamske države" sa tursko-sirijske granice i presjekli važan strateški put za prolazak islamista i njihovo snabdijevanje iz pravca Turske.

Ankara nastoji da na sjeveru Sirije uspostavi bezbjednosnu zonu od oko 100 kilometara između gradova Džarablusa i Azaza, za koju turska vlada tvrdi da je potpuno očišćena od militanata IDIL-a.

XS
SM
MD
LG