Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Iran želi stabilizaciju tržišta nafte


Iranski predjednik Hasan Rohani sa generalnim sekreatrom OPEK -a, Mohamedom Barkindom u Teheranu 6. septembra 2016.

Iranski ministar za naftu Bidžan Zanganeh izjavio je u utorak da će njegova zemlja podržati svaku odluku Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) za stabilizaciju tržišta, javila je iranska državna televizija.

Njegova izjava uslijedila je nakon razgovora s predsjednikom OPEK-a Mohamedom Sanusijem Barkindom u Teheranu.

Zanganeh je kazao da većina država proizvođača želi da podigne cijenu nafte sa 50 na 60 dolara za barel.

"Ova cijena će učiniti proizvodnju nafte članica OEPS-a profitabilnom i ekonomski isplativom", rekao je on.

Državna agencija IRNA prenosi da je iranski predsjednik Hasan Rohani rekao na sastanku s Barkindom da Iran ima ključnu ulogu u OPEK-u.

"Sve članice organizacije trebalo bi da prate zajednički put za rješavanje problema. Nadam se da će se razboritošću, saradnjom i koordinacijom članica OPEK-a tržište nafte stabilizovati na korektnim cijenama", rekao je Rohani.

Iran pokušava da povrati svoj udio u globalnom tržištu nafte nakon ukidanja zapadnih sankcija. Zvaničnici navode da će Iran vjerovatno učestvovati u pregovorima o zamrzavanju proizvodnje nafte, prije nego što ona dostigne četiri miliona barela dnevno do aprila sljedeće godine.

Teheran je bio prinuđen da značajno smanji proizvodnju poslije uvođenja ekonomskih sankcija 2012. godine zbog spornog iranskog nuklearnog programa.

Veliki dio sankcija je ukinut u januaru, nakon potpisivanja sporazuma između Irana i šest zapadnih zemalja o iranskom nuklearnom programu.

Početkom 2000-ih, Iran je bio drugi po veličini proizvodjač nafte na svijetu sa 4,2 miliona barela dnevno, od čega je polovina bila namijenjena izvozu.

Trenutna proizvodnja je 3,6 miliona barela dnevno, od kojih se 2,2 miliona izvozi.

Najveći proizvodjači nafte na svijetu, Rusija i Saudijska Arabija, dogovorile su se u ponedjeljak da preduzmu zajedničke akcije za stabilizaciju tržišta nafte.

Rusija, koja nije članica OPEK-a, podržala je inicijativu za zamrzavanje proizvodnje nafte, ali se Iran protivio ovom prijedlogu.

XS
SM
MD
LG