Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Rusija Levada centar proglasila stranom agenturom


Ilustracija

Kancelarija šefa EU za vanjsku politiku pozvala je Rusiju da razmotri svoju odluku kojom je nevladina organizacija "Levada centar" koji se bavio ispitivanjem javnog mnjenja, proglašena stranom agenturom.

Ruski ministar pravde je izjavio da je "Levada centar" stavljen na listu stranih agentura uz obrazlošenje da za svoj rad prima donacije iz SAD.

Termin strane agenture Rusiji koristi za organizacije koje su upletene u političke aktivnosti stranih sila.

Portparolka kancelarije šefice diplomatije EU i potpredsjednice EK Federice Mogherini izrazila je zabrinutost zbog ovog poteza, pogotovo zbog toga što se ovo desilo dvije sedmice prije održavanja parlamentarnih izbora u Rusiji.

"Pozivamo još jednom Ruske vlasti da razmotre odluku o proglašavanju ruske nevladine organizacije kao strane agenture. Ova odluka je jasno usmjerena prema ograničavanju nezavisnosti te organizacije i prijeti njenom opstanku", navodi se u saopštenju portparolke EU zvaničnice.

Postoji 141 organizacija u Rusiji koja se nalazi na spisku stranih agentura. Zakon je usvojen 2012. godine i ruske i međunarodne organizacije za ljudska prava na njega gledaju kao na još jedno zakonsko rješenje uvedeno radi ućutkivanja svih nezavisnih glasova u zemlji.

Levada je najugledniji od tri ruske agencije za ispitivanje javnog mnjenja. Iako su redovno izvještavali da je podrška ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu iznad 80 posto, na Levadu se uglavnom gleda kao na nezavisnu agenciju u odnosu na ostale provladine monitoring centre, navodi Reuters.

XS
SM
MD
LG