Dostupni linkovi

Porošenko traži nacionalno jedinstvo Ukrajinaca


Petro Porošenko u Vrhovnoj radi, 6. septembra 2016.
Petro Porošenko u Vrhovnoj radi, 6. septembra 2016.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko apelovao je na Ukrajince da prevaziđu međuosobne razlike jer samo jedinstvo može sačuvati zemlju od ulaska u haos suočeni sa, kako je rekao, neprekidnom vojnom prijetnjom iz Rusije.

"U vrijeme kada ruska agresija na Ukrajinu još traje, kada je vojna prijetnja sa istoka najteži strateški izazov, pitanje nacionalnog jedinstva i političke konsolidacije je pitanje života ili smrti za našu zemlju" rekao je Porošenko u govoru koji je televizija direktno prenosila na zasijedanju Vrhovne rade.

"Parlament čine vladajuće frakcije i opozicija. To je nepovredivo i važno pravilo demokratije" rekao je Porošenko u parlamentu dodajući "ali ponekad postoje trenutci kada treba da zaboravite da li ste lijevo ili desno, liberal ili konzervativac, govorite ili ukrajinski ili ruski" poručio je predsjednik koji je takođe rekao da za njegovu zemlju postaje sve teže da obezbijedi podršku Zapada u borbi protiv "ruske agresije".

"Ukrajina će nastaviti da traži snažnu međunarodnu podršku u borbi protiv ruske agresije" dodajući da se puna invazija iz Rusije ne može isključiti.

Istok Ukrajine razdiru ratni sukobi već dvije godine, od kada su separatisti uz podršku Rusije okupirali dva regiona te zemlje i progasili takozvanu samoupravu. Nemiri su uslijedili nakon protesta na Euromaidanu koji su rezultirali bijegom iz zemlje proruskog predsjednika Ukrajine, Viktora Janukoviča u februaru 2014.

Jedinstvo zemlje u posljednje vrijeme dodatno podrivaju sporovi oko zakonodavstva o jeziku i komunističkim simbolima.

XS
SM
MD
LG