Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tajland: Dve žrtve u bombaškom napadu ispred škole


Bomba je aktivirana daljinskim putem

Četvorogodišnja devojčica i njen otac poginuli su kada je ispred škole na jugu Tajlanda, gde besni pobuna, eksplodirala bomba skrivena u motorciklu, saopštile su lokalne vlasti, javlja AFP.

Eksplozivna naprava, koja je bila uglavljena u rezervoar za gorivo parkiranog motorcikla, eksplodirala je u trenutku kada su učenici i nastavnici ulazili u školu u oblasti Tak Baj u provinciji Narativat.

"Poginule su dve osobe - otac i ćerka", rekao je francuskoj agenciji policijski detektiv u Tak Baju Nopdol Kingtong.

Bomba je aktivirana daljinskim putem u tretnutku kada su se muškarac i njegova ćerka približavali školskoj kapiji na motorciklu, dodao je on.

Neimenovan bolnički izvor rekao je da je u eksploziji ranjeno desetak odraslih osoba, među kojima su, kako je naveo, svi muslimani.

"Bomba je bila namenjena ubijanju bez pravljenja razlike među žrtvama, kako pokazuje četvorogodišnja žrtva", rekao je pukovnik Pramote Prom-in, portparol tajlandske vojske na jugu zemlje.

Etnički malajski pobunjenici na takozvanom "dubokom jugu" Tajlanda godinama uzimaju na nišan škole i nastavnike, koji se smatraju simbolima tajlandske državne moći nad tim kulturno drugačijim regionom sa muslimanskom većinom.

Više od 6.500 ljudi, većinom civila, ubili su pobunjenici i tajlandske bezbednosne snage od 2004. godine u najjužnijm provincijama koje se graniče sa Malezijom.

Policija i vojnici redovno prate nastavnike i decu do i iz škole u najopasnijim, takozvanim "crvenim zonama".

Pobunjenici su do sada ubili veliki broj nastavnika, neke i ispred učnika.

Proteklih nedelja, pobunjenici su se vratili na napade na "meke" civilne mete, posle višemesečnih napada na bezbednosne zvaničnike, zaključuje francuska agencija.

XS
SM
MD
LG