Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Scwendiman glavni tužilac za ratne zločine na Kosovu


Dosadašnji glavni tužilac Specijalnog istraživačkog time EU David Scwendiman, koji je vodio istragu o optužbama iz izveštaja Dika Martija, izabran je za glavnog tužioca kancelarije Specijalnog tužilaštva pri Specijalnom sudu za ratne zločine.

Njegovo imenovanje predstavlja zvaničnu tranziciju sa pozicije glavnog tužioca Specijalnog istraživačkog tima u glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva, navodi se u saopštenju iz njegovog ureda.

"Specijalno tužilaštvo nastaviće sa istragom koje je otpočelo Specijalni istraživački tim, i nastaviće sa pripremema za sledeću fazu našeg rada", dodaje se.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu baviće se istragom zločina koje su "pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova počinili nad etničkim manjinama i političkim rivalima".

Još nisu rešena sva pitanja funkcionisanja Specijalnog suda za ratne zločine koji će u Hagu raditi po kosovskim zakonima. Zapošljavanje osoblja je u toku, dok se i dalje čeka da holandski parlament ratifikuje sporazum o sedištu suda, koji mora da prođe kroz određene procedure.

XS
SM
MD
LG