Dostupni linkovi

Karan: RS ima i svoje podatke da provede referendum


Siniša Karan
Siniša Karan

Komisija za provođenje referenduma u Republici Srpskoj smatra da su podaci iz konačnog biračkog spiska Centralne izborne komisije BiH podaci i institucija RS-a i da će lako doći do tih podataka, ukoliko CIK odbije žalbu na odluku kojom nije dozvolio korištenje tog biračkog spiska za potrebe provođenja referenduma u RS-u o 9. januaru kao danu tog entiteta.

U Komisiji smatraju i da nedostavljanje biračkog spiska neće odgoditi referendum u RS-u o 9. januaru kao Danu RS-a, jer će se obratiti tim nadležnim institucijama RS-a, prvenstveno MUP-u RS-a, koji ima potrebne podatke, rekao je danas predsjednik te komisije Siniša Karan.

Ponovio je da jedino Narodna skupština RS-a može eventualno donijeti odluku da se odgađa referendum u RS-u, a nikako politika ili Ustavni sud BiH.

Iz Komisije za provođenje referenduma danas su uputili i dopunu žalbe na odluku CIK-a, jer, kako je rekao Karan, dispozitiv odluke ne odgovara obrazloženju same odluke usvojene na sjednci CIK-a.

Tvrdi da nakon tog saznanja, razmatraju i mogućnost da pokrenu i krivični postupak protiv nekih članova CIK-a, a traže i da Apelaciono vijeće Suda prilikom razmatranja njihove žalbe uzme u obzir stenogram sa sjednice CIK-a.

XS
SM
MD
LG