Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Globalni ekonomski izazovi na samitu G-20


Svetska ekonomija na raskrsnici: Lideri na samitu grupe G-20

Globalna ekonomija je izložena pretnji sve većim protekcionizmom dok se rizici akumuliraju naveo je kineski predsednik Ši Djinping na otvaranju dvodnevnog samita grupe G-20 u Hangžuu u Kini, prenosi Glas Amerike.

Njegovo upozorenje je usledilo nakon bilateralnih razgovora sa Barakom Obamom koje je američki predsednik opisao kao "izuzetno produktivne", ali koji nisu približili dve strane povodom spornih pitanja poput tenzije u Južnom Kineskom moru.

Samit se odigrava u svetlu iznenadjujućeg glasanja Britanije da napusti EU i predstojećih američkih prdsedničkih izbora u novembru. Lideri G-20 će, prema očekivanjima, raditi na odbrani slobodne trgovine i globalizacije i uputiti upozorenje protiv izolacionizma.

Medjutim, neki lideri G-20 su počeli da zacrtavaju borbene linije u sporovima oko pitanja koja variraju od trgovine i investicija do poreske politike i preobimnog industrijskog kapaciteta. Globalna ekonomija je "na ključnoj raskrsnici" rekao je Ši, uklještena izmedju slabe potražnje, nestabilnosti finansijskih tržišta i slabe trgovine i investicija.

Medju prisutnima su izmedju ostalih predsednik Rusije Vladimir Putin, japanski premijer šinzo Abe, britanska premijerka Tereza Mej , nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Fransoa Oland i indijski premijer Narendra Modi.

XS
SM
MD
LG