Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Majka Tereza proglašena za sveticu


Kip Majke Tereze u katoličkoj katedrali u Prištini

Papa Franja proglasio je u nedelju na svečanoj ceremoniji u Vatikanu Majku Terezu sveticom, zbog njenog humanitarnog rada sa siromašnima u Indiji, javili su svetski mediji.

Ceremoniji kanonizacije na Trgu svetog Petra prisustvovalo je na desetine hiljada hodočasnika. Mnogi među njima stigli su pre izlaska sunca u nedelju, kako bi zauzeli što bolje mesto.

Vernici iz čitavog sveta na Trgu Svetog Petra
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00

Kardinal Anđelo Amato pročitao je sažetu biografiju Majke Tereze, nakon čega je pitao papu da li u ime Crkve kanonizuje njeno ime. Papa Franja je odgovorio sledećim rečima:

„Nakon razmatranja i čestih molitvi za božansku pomoć, te nakon što smo tražili savet od mnoge naše braće biskupa, proglašavamo Blaženu Terezu od Kalkute za sveticu i upisujemo je među svetitelje i ovim dekretom ona ima biti poštovana kao i cela Crkva.“

Majka Tereza osnovala je u indijskoj Kalkuti 1950. katoličku redovničku zajednicu Misionarke ljubavi i koja dan-danas pomaže onima koje je društvo potpuno zanemarilo.

Ova dobročiniteljka albanskog porekla, inače dobitnica Nobelove nagrade, osnovala je sestrinstvo koje je vodilo 19 domaćinstava.

U Majčinoj kući u Kalkuti postavljen je veliki TV ekran na kojem je prenošena svečana ceremojia.

„Ovo je dan radosti, dan zahvalnosti i dan mnogo mnogo blagoslova“, rekla je Mari Lisa, starija sestra Majčine kuće.

XS
SM
MD
LG