Dostupni linkovi

Kurc: Evropska perspektiva za Zapadni Balkan, bez članstva za Tursku


Turska se udaljila od Evrope: Sebastijan Kurc
Turska se udaljila od Evrope: Sebastijan Kurc

Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc istakao je u nedelju da je njegov stav da je zemljama Zapadnog Balkana potrebna evropska perspektiva, a što se Turske tiče, dobar kontakt sa EU, bez puta ka članstvu.

"Razvoj proteklih godina je bio takav da se Turska udaljila sve više od Evrope. Nakon referenduma o Bregzitu i predstojećeg istupanja Velike Britanije iz EU neophodna je debata kako treba da se razvija Unija, kakav je naš koncept i kako treba da se ophodimo prema širenju", poručio je Kurc u intervjuu bečkom dnevniku "Standard".

On je ukazao da je koncept austrijske vlade, koji su ranije pominjali nekadašnji kancelar Volfgang Šisel i bivša sefica diplomatije Ursula Plasnik, privilegovani partnerstvo za Tursku u odnosu sa EU, odnosno posebno iskrojena evropsko-turska unija interesa, saradnja sa Turskom, ali bez članstva.

"To podržavam i verujem da se to podudara sa stavom austrijskog kancelara Kristijana Kerna", naglasio je Kurc.

Prema njegovim rečima, taj koncept je preneo kolegama iz zemalja članice EU i poretpostavlja da će kancelar o tome razgovarati sa premijerima.

"Moja mogućnost na nivou ministara inostranih poslova je da učestvujem u odlukama o tome da li će biti otvarana dalja poglavlja. Tu je moj stav da ne treba da otavramo nijedno poglavlje i polazim od toga da u bliskoj budućnosti toga neće biti. Prekid pristupnih pregovora je, međutim, stvar premijera", precizirao je Kurc.

On je preneo da Austrija nije sama sa takvim stavom navodehci da su te zahteve iznosili i šef frakcije Narodne partije Evrope (EVP) Manfred Veber, kao i premijer nemačke pokrajine Bavarske Horst Zehofer.

Prema njegovim rečima, tačno je da postoji pozitivna dinamika oko Kipra, jer bi rešenje za tu podeljenu zemlju bilo dobro kako za Kipar i Tursku, tako i EU.

"Nadam se da će biti pronađeno rešenje. Međutim to ne bi ništa promenilo na tome da je posle pokušaja puča uhapšeno desetine hiljada ljudi i pokušano da se zastraše oni koji misle drugačije, da je razvoj po pitanju ljudskih prava u Turskoj negativan", dodao je Kurc.

Takođe se on izjasnio i protiv toga da se Turskoj, samo zbog sporazuma o izbeglicama, da vizna liberalizacija ako ne ispuni sve uslove.

XS
SM
MD
LG