Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Oba doma Parlamenta FBiH predala zahtjev u vezi spora sa RS-om


BiH parlament

Predstavnički i Dom naroda Parlamenta Federacije BiH koriste ustavnu mogućnost i žele da učestvuju u sporu koji se u Ustavnom sudu BiH vodi protiv Republike Srpske zbog odluke o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske, 25. septembra.

To je potvrdio sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić, koji je u petak predao zahtjev za rješavanje spora Ustavnom sudu BiH u ime ovlaštene grupe delegata Doma naroda.

"Osim stavljanja van snage Odluke o referendumu o Danu RS-a tražimo i privremenu mjeru do okončanja spora o zabrani održavanja referenduma. Ustavom BiH predviđeno je da jedna četvrtina delegata bilo kojeg entitetskog parlamenta može učestvovati u sporu, te koristimo tu mogućnost" istakao je Hadžiavdić.

U ime ovlaštene grupe poslanika Predstavničkog doma Parlamenta FBiH zahtjev za rješavanje spora s RS-om predao je savjetnik predsjedavajućeg ovog doma Izmir Talić.

Ranije, Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora podnijeli su ovlašteni predlagači oba doma Parlamentarne skupštine BiH i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

XS
SM
MD
LG