Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Počela izborna kampanja u Bosni i Hercegovini


Bilbord Centralne izborne komisije BiH / Središnjeg izbornog povjerenstva BiH

Izborna kampanja u Bosni i Hercegovini, kao i neposredno obraćanje političkih subjekata i emitiranje plaćenog političkog oglašavanja, zvanično je počela danas i trajat će 30 dana, odnosno do lokalnih izbora, zakazanih za 2. oktobar.

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) podsjeća medije da tokom izborne kampanje moraju poštivati Poglavlje 16 Izbornog zakona BiH i Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata.

Obaveza pokrivanja izbornih aktivnosti tokom izbora odnosi se na sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija u BiH, saopćeno je iz RAK-a.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno 1. oktobra u 7.00 sati i traje do njihovog zatvaranja, ističu iz RAK-a i podsjećaju da izborna šutnja važi za cijelu teritoriju BiH i sve pružaoce audio-vizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija.

Pravilnik o medijskom predstavljanju političkih subjekata od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, kao i Izborni zakon BiH, dostupni su na internet stranici RAK-a, a lista ovjerenih političkih subjekata za ove izbore može se naći na internet stranici Centralne izborne komisije BiH.

XS
SM
MD
LG