Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vučić: Činićemo sve da se ne ponovi situacija iz 1991. godine


Vučić i Čović

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak da se nada i da će činiti sve da se ne ponovi situacija u regionu iz 1991. godine

"Činićemo sve da očuvamo mir i regionalnu stabilnost", rekao je Vučić novinarima u Beogradu poslije sastanka sa hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovćem.

Vučić je rekao da su Srbija i Republika Srpska u najboljim mogućim odnosima i tako će biti i ubuduće, kao i da Srbija poštuje integritet BiH.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i hrvatski član Predsedništva BiH Dragan Čović izrazili su danas uverenje da ne postoje suštinske prepreke za razvoj "značajno boljih" srpsko-hrvatskih odnosa u budućnosti.

"Obojica smo izrazili nadu i uverenje da će srpsko-hrvatski odnosi u budućnosti biti dobri značajno bolji, a da suštinske prepreke za razvoj situacije takav na balkanu ne postoje", rekao je Vučić novinarima posle sastanka s Čovićem u Beogradu.

On je dodao da Srbija ima dobru trgovinsku razmenu s BiH, što se vidi iz toga da u prvih pet mjeseci Srbija ima rast izvoza od 7,9 odsto u BiH.

"Želimo dobre odnose između Srba i Hrvata, imali smo iskrene otvorene i prijateljske odnose koji su ljekoviti, nastavićemo takvu vrstu saradnje", dodao je Vučić.

Hrvatski član Predsjedništva BiH kazao je da će odnosi Srbije i Hrvatske vrlo brzo biti mnogo bolji.

"Ono što nas danas razdvaja, vrlo brzo neće", rekao je Čović.

Hrvatski član Predsjedništva BiH i predsednik Hrvatske demokratske zajednice u BiH Dragan Čović nije iznenađen odlukom predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika da ne odustane od referenduma o Danu RS, ali da smatra da se nakon tog izjašnjavanja ništa neće promijeniti.

"Stvorili smo pretjerane tenzije, neću reći oko trivijalnog pitanja, da ne povrijedim one koji traže da se definiše datum", rekao je Čović novinarima u Beogradu.

On je ocijenio da se 26. septembra (dan poslije najavljenog refenduma u RS) "ništa neće promijeniti" a da su stvorene pretjerane tenzije oko referenduma o Danu RS.

Premijer Srbije Vučić takođe je izjavio i da želi najbolje moguće odnose s bošnjačkim političkim predstavnicima u BiH, ali da u tim odnosima poverenje nije "na najvišem nivou".

"Uvjek želim najbolje moguće odnose, ne mogu da kažem da je tu poverenje na najvišem nivou, iz mnogo razloga. Želim da vjerujem da nisam tome doprinio i da nisam nimalo kriv zbog toga, i ne samo ja već Vlada Srbije", rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

XS
SM
MD
LG