Dostupni linkovi

BiH vodi istragu protiv bivših direktora INA-e i MOL-a


Ilustracija
Ilustracija

Bivši predsjednici uprave INA-e, Tomislav Dragičević i mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi pod istragom su kantonalnog tužiteljstva u Sarajevu zbog sumnji u zakonitost postupka privatizacije kompanije "Energopetrol", potvrdila je Hini glasnogovornica tužiteljstva Azra Bavčić.

Dragićević i Hernadi u ovom slučaju imaju status osumnjičenika, kazala je Bavčić dodavši kako je osumnjičen još jedan mađarski državljanin. Dodala je kako u interesu istrage ne može govoriti o detaljima.

Grupa bivših dioničara "Energopetrola" još je 2010. godine podnijela kaznene prijave protiv petnaest osoba tereteći ih da su na nezakoniti način, odnosno kreditnim sredstvima dobijenim na temelju podizanja hipoteke na imovinu te kompanije osigurali novac za ispunjenje dijela obveza preuzetih ugovorom o dokapitalizaciji iz 2006. godine.

Prema tom ugovoru konzorcij INA-MOL trebao je u roku od tri godine uložiti 150 miliona konvertibilnih maraka (oko 76 miliona eura) u "Energopetrol". Umjesto toga, kako se navodi u prijavi, oni su stavili pod hipoteku imovinu "Energopetrola" i podigli kredit od 55 miliona KM (28 miliona eura ), a u 2010. su uzeli novih 95 miliona KM (48,5 miliona eura) kredita.

Krivična prijava se odnosila na članove Upravnog i Nadzornog odbora "Energopetrola" imenovanih nakon što je konzorcij INA-MOL preuzeo vlasništvo nad sarajevskom kompanjom no u njoj nisu bila imena Dragičevića i Hernadija.

Zbog sporne privatizacije "Energopetrola" pred Opštinskim sudom u Sarajevu po odvojenoj optužnici vodi se postupak protiv osam bosanskohercegovačkih državljana, uključujući nekadašnjeg predsjednika vlade Federacije BiH Nedžada Brankovića i direktora Energopetrola" prije privatizacije Namika Bušatlića.

Terete se za sklapanje štetnog ugovora i nesavjestan rad u službi.
To je suđenje u toku.

Konzorcij INA-MOL u julu je od vlade FBiH kupio dodatni vlasnički paket "Energopetrola" pa sada posjeduje 67 posto dionica te kompanije.

XS
SM
MD
LG