Dostupni linkovi

Kovač: Tužakanja Srbiju neće dovesti nikuda


Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Hrvatske
Miro Kovač, ministar vanjskih poslova Hrvatske

Hrvatski ministar vanjskih poslova Miro Kovač rekao je u četvrtak na rubu neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Potsdamu da je pismo predsjednika Evropske komisije, Jeana Claude Junckera Srbiji pokazalo da je Hrvatska bila u pravu kada je rekla da Srbiju "tužakanja neće dovesti nikuda".

"Junckerovo pismo jasno potvrđuje da smo bili u pravu kada smo rekli da tužakanja, što je Srbija činila i čini, neće dovesti nikuda", rekao je Kovač na rubu neformalnog sastanka u Potsdamu, osvrnuvši se na zahtjev Srbije Evropskoj uniji da ju "zaštiti" od Hrvatske te odgovora predsjednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckera u kojem se Srbija upućuje na gradnju dobrosusjedskih odnosa.

Predsjednik Evropske komisije odgovorio je na pismo srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u kojem je istakao da su dobrosusjedski odnosi, regionalna saradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a, rekla je u srijedu glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič.

Kovač je poručio da će Hrvatska i dalje podupirati težnje Srbije za članstvom u Evropskoj uniji, ali da Srbija isto tako mora obaviti svoj dio posla.

Ministar Kovač nije rekao hoće li se tokom današnjeg neformalnog sastanka naći i s ministrom vanjskih poslova Srbije Ivicom Dačićem.

Na današnjem sastanku, kojeg je sazvao njemački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OEBS-a Frank-Walter Steinmeier, razgovarat će se o sigurnosnim temama, posebno vezanim uz izbjegličku krizu te opasnost od terorizma i na to kako da zemlje članice ove organizacije pronađu bolje odgovore na aktualna pitanja i pospješe međusobnu saradnju.

"U današnjem svijetu kojeg muče mnoge krize, OEBS bi mogao odigrati važniju ulogu nego ikad", rekao je Steinmeier te je najavio kako na današnjem sastanku "neće bježati" od kontroverznih tema.

XS
SM
MD
LG