Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U petak izbor nove vlade u Makedoniji


Makedonski parlament

U skladu sa dogovorom lidera četiri najveće makedonske političke partije, koje su se u četvrtak saglasile o održavanju prijevremenih parlamentarnih izbora 11. decembra, vlada koja treba da organizuje izbore, u skladu sa ranijim dogovorom, biće izabrana u petak.

Izborima treba da bude okončana godinu i po dana duga kriza, zbog afere sa prisluškivanjem, i otvoren put za ključne reforme i napredak Makedonije u evroatlantskim integracijama.

Pod pritiskom Evropske unije i NATO, makedonski parlament u maju je odložio izbore zakazane za 5. jun. Parlament je tada bio suočen sa kritikama jer bi bojkot kojim je opozicija prijetila, doveo u pitanje legitimitet izbora.

Predsjednici makedonskih političkih partija rekli su 31. avgusta novinarima da je sporazum o izborima u decembru postignut nakon šestosatnog sastanka.

Sporazumom partija predviđeno je da se 100 dana prije glasanja izabere tehnička vlada u kojoj će biti i predstavnici opozicije. Ta vlada treba da obijezbedi uslove za slobodne i fer izbore.

Tehnička vlada, objavio je skopski Dnevnik, biće izabrana 2. septembra i na njenom čelu ponovo će biti Emil Dimitriev, 60 dana prije izbora biće raspušten parlament, a izborna kampanja treba da počne 20. novembra.

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev rekao je da će opozicione partije biti dio te vlade.

Istovremeno je lider vladajuće VMRO DPMNE i bivši premijer Nikola Gruevski rekao je da mu je "drago što su socijaldemokrate u situaciji u kojoj više ne mogu da izbjegnu izbore".

Gruevski je ranije optužio svoje rivale da od kako je izbio skandal sa prisluškivanjem pokušavaju da izbjegnu izbore u strahu da će ih izgubiti.

Makedonija je u krizi od februara 2015-te, kada je opozicija optužila tadašnjeg premijera Gruevskog i njegove ljude za prisluškivanje više od 20.000 građana.

Visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Federica Mogherini i evropski komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn u zajedničkom saopštenju su pozdravili dogovor vodećih makedonskih političkih partija o održavanju izbora.

Mogherini i Hahn su pozvali lidere VMRO DPMNE, SDSM i dvije stranke makedonskih Albanaca - Demokratske partije Albanaca (DPA) i Demokratske unije za integracije (DUI), da strogo poštuju izborni proces.

Makedonija želi da uđe u EU i NATO, ali je njeno pristupanje u blokadi zbog spora oko imena zemlje sa Grčkom.

XS
SM
MD
LG