Dostupni linkovi

Mej: Neće biti drugog referenduma o članstvu u EU


Tereza Mej
Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej izjavila je danas da neće biti drugog referenduma o Bregzitu i založila se da posle izlaska iz Evropske unije Velika Britanija preuzme "novu ulogu" u svetu.

Mej je na sastanku s ministrima u svojoj rezidenciji u Čekersu rekla da Velika Britanija ne treba da ostane u EU nezvanično, ali i najavila da pregovori s Briselom o izlasku iz Unije neće početi ove godine, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

BBC navodi da se današnji sastanak, na kojem su učestvovali iministar zadužen za pregovore o izlasku iz EU Dejvid Dejvis, ministar spoljnih poslova Boris Džonson i ministar spoljne trgovine Lijam Foks, smatraju najznačajnijim od referenduma krajem juna i da prestavljaju kraj zatišja tokom leta i letnje pauze, koja zvanično završava u ponedeljak.

Mej je od ministara pre letnje pauze tražila da identifikuju, kako je navela, "mogućnosti" u svojim ministarstvima i da sada očekuje izveštaje od njih, izmedju ostalog, i o načinu na koji Velika Britanija treba da pristupi pregovorima s Briselom o izlasku iz EU.

Na početku sastanka Mej je ministrima rekla da je vlada jasno stavila do znanja da "Bregzit znači Bregzit".

"Razmotrićemo sledeće korake koje treba da preduzmemom i razmotrićemo mogućnosti koje su nam otvorene dok pravimo novu ulogu za Veliku Britaniju u svetu", rekla je Mej.

Još od referenduma 23. juna kada je 51,9 odsto izašlih glasalo za izlazak iz EU, a 48,1 za ostanak, pojedini opozicioni političari traže da drugi referendum o članstvu u EU.

XS
SM
MD
LG