Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Turska ne prihvata prekid vatre s Kurdima u Siriji


Turski vojnici u Siriji

Turska "ne prihvata" prekid vatre s kurdskim milicijama u Siriji, što su objavile SAD, rekao je danas turski ministar za evropske poslove Omer Dželik za provladinu agenciju Anadolija.

Američka vojna komanda za Bliski istok saopštila je sinoć da su se turske snage koje su pokrenule operaciju na severu Sirije i kurdski borci složili da obustave neprijateljstva da bi se usredsredili na borbu protiv džihadista Islamske države.

"Mi ni pod kojim uslovima ne prihvatamo kompromis ili prekid vatre izmedju Turske i kurdskih elemenata" što objavljuju "neki portparoli stranih zemalja", rekao je Dželik.

"Republika Turska je suverena i legitimna država" i ne može da se stavlja u isti rang s jednom "terorističkom organizacijom", dodao je ministar, navodeći Partiju demokratskog jedinstva (PYD), kurdsku partiju u Siriji koju Turska smatra terorističkom organizacijom.

Turska je pre nedelju dana počela vojnu operaciju na severu Sirije protiv Kurda i ID. SAD od tada pokušavaju da spreče eskalaciju sukoba pošto su i Turska i kurdske snage njeni saveznici u borbi protiv Islamske države u Siriji.

Portparol američke vojne komande na Bliskom istoku, pukovnik Džon Tomas rekao je sinoć za Frans pres da su dobili uveravanja da će sve strane obustaviti neprijateljstva i da će se usredsrediti na borbu protiv „Islamske države“.

XS
SM
MD
LG