Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Mej s ministrima razgovara o Bregzitu


Tereza Mej

Britanska premijerka Tereza Mej sastaje se danas s ministrima kako bi razmotrila pregovore o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Tereza Mej je od ministara pre letnje pauze tražila da identifikuju, kako je navela, "mogućnosti" u svojim ministarstvima i da sada očekuje izveštaje od njih, između ostalog, i o načinu na koji Velika Britanija treba da pristupi pregovorima s Briselom o izlasku iz EU.

Premijerka će se u svojoj rezidenciji u Čekersu sastati s članovima vlade među kojima će biti ministar zadužen za pregovore o izlasku iz EU Dejvid Dejvis, ministar spoljnih poslova Boris Džonson i ministar spoljne trgovine Lijam Foks.

Mejova je ranije rekla da Velika Britanija neće pre početka sledeće godine aktivirati Poglavlje 50, zvaničan mehanizam za početak izlaska iz EU.

Spekuliše se da bi Mejova mogla pokrenuti ovaj član bez konsultacija sa parlamentom.

Većina članova britanskog parlamenta bila je protiv izlaska Britanije iz EU, što znači da bi moglo da znači da glasanje o odobrenju konačnih planova ne bi bilo usvojeno u Donjem domu.

BBC navodi da se današnji razgovori smatraju najznačajnijim od referenduma krajem juna i da prestavljaju kraj zatišja tokom leta.

XS
SM
MD
LG