Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Prvi komercijalni let iz SAD na Kubu nakon pola veka


Barak Obama i Raul Kastro

Prvi komercijalni let između SAD i Kube u više od pola veka predviđen je za danas iz grada Fort Loderdejla ka Santa Klari, čime će biti uspostavljene redovne avio-linije prekinute na vrhuncu Hladnog rata.

Sa poletanjem aviona kompanije Džetblu (JetBlue) i letom u trajanju od 72 minut biće otvorena nova era u odnosima SAD i Kube, ali počinje i redovan aviosaobraćaj s oko 300 letova nedeljno između SAD i najbliže ostrvske države.

Obnova komercijalnih putovanja između SAD i Kube je jedan od najvažnijih koraka u procesu normalizacije odnosa dve zemlje koju je pokrenuo američki predsednik Barak Obama.

Među istoričarima ne postoji saglasnost kada je bio poslednji let između Kube i SAD, ali izgleda da je Havana zabranila letove u oktobru 1962. tokom kubanske raketne krize.

Putovanja iz SAD na Kubu mogla bi ove godine da se utrostruče na više od 300.000 posetilaca u odnosu na 2014. kada je proglašen detant. Kubanska privreda već je ojačana posetama Amerikanca, kao i stotina hiljada turista iz drugih zemalja.

Kubanski zvaničnici kažu da će nastavak američke zabrane za turistička putovanja na Kubu uticati na komercijalne letove na Kubu, ali neki stručnjaci ocenjuju da bi drastično smanjenje ograničenje za put na Kubu mogao doprineti velikom porastu posetilaca iz SAD.

Amerikancima je dozvoljeno da idu na Kubu, između ostalog, iz kulturnih i obrazovnih razloga.

XS
SM
MD
LG