Dostupni linkovi

Sastanku Vučića i Nikolića o referendumu se pridružili i ministri


Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić
Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić

Nešto posle 21.30 ministarica pravde Srbije Nela Kuburović pridružila se sastanku predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Predsjedništvu Srbije.

Nešto ranije, na sastanak su došli ministri spoljnih i unutrašnjih poslova Srbije, Ivica Dačić i Nebojša Stefanović.

Nikolić je hitno sazvao sastanak, najprije samo s Vučićem, povodom poziva Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u Bosni i Hercegovini (BiH) upućenog vlastima Republike Srpske (RS) da ne održe referendum o Danu RS.

PIC je u utorak popodne, uz izdvojeno mišljenje Rusije pozvao RS da ne održi referendum i poručio da neće tolerisati bilo kakvo kršenje Dejtonskog sporazuma, uključujući i pokušaje otcjepljenja.

U zajedničkoj izjavi ambasadora zemalja članica PIC-a, uz izdvojeno mišljenje ambasadora Rusije, navodi se da je Ustavom BiH "nesumnjivo utvrđeno da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i da su entiteti u obavezi da poštuju odluke institucija BiH".

Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je večeras da "u danu, u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim PIC-om i njihovim saopštenjima" o referendumu o Danu RS.

Predsjednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović pozvao je večeras predsjednika i premijera Srbije da se založe da se najavljeni referedum u Republici Srpskoj (RS) odloži, jer se njegovim organizovanjem krši poredak Bosne i Herceovine i dovodi u pitanje mir između Bošnjaka i Srba.

Srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za Klix.ba je potvrdio da je izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH bilo i očekivano.


Premijerka RS Željke Cvijanović je izjavila da niko ne može građanima RS oduzeti pravo da se na referendumu izjašnjavaju o pitanjima koja smatraju važnim za sebe ili za Republiku Srpsku.

Ona je ocijenila da referendum o Danu RS nije u koliziji sa Ustavom i zakonom, te da RS zakazivanjem referenduma "ne krši Dejtonski sporazum niti prekraja granice".

XS
SM
MD
LG