Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Danska razmatra zakon o zatvaranju granice za migrante


Previše zahtjeva za azil: Inger Stojberg

Danska vlada je predložila danas glasanje za zakon koji će omogućiti zatvaranje granica za migrante, ako dolasci budu na vrhuncu.

"Moramo se nositi s pritiskom. To je razlog što uvodimo hitne kočnice da bismo bili u mogućnosti vratiti azilante na granicu", rekla je ministrica za imigracije Inger Stojberg.

Mjera je inspirana zakonom usvojenim u junu u Norveškoj, koji dozvoljava policiji da vraća osobe koje dođu na granicu da traže azil, bilo da su one u “kriznoj situaciji” ili dolaze iz neke druge nordijske zemlje.

Danska je prihvatila 4.700 zahtjeva za azil od početka godine i predviđa ih oko 10.000 godišnje. U 2015. godini ih je bilo 21.000.

Izvršna vlast želi ograničiti pravo na socijalnu naknadu za azilante, pokrenuti mjere sigurnosti za centre u kojima su oni smješteni, olakšati protjerivanje onih čiji su zahtjevi odbijeni.

"Deset hiljada podnosilaca zahtjeva, to je previše", rekla je Strojberg, poznata po svojoj antimigratorskoj liniji.

Danska je šokirala mnoge branitelje ljudskih prava usvojivši u februaru zakon koji omogućava konfiskaciju novca od azilanata i vrijednih stvari da bi finansirali svoj boravak, naveo je AFP.

XS
SM
MD
LG