Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bijela kuća zabrinuta zbog odluke EU o Apple-u


Portparol Bijele kuće Josh Earnest

Bijela kuća je saoptila da je administracija predsjednika Baracka Obame zabrinuta da će teret od 13 milijardi eura koji je EK naložila američkoj kompaniji Apple da plati Irskoj Vladi u konačnici morati da snose poreski obeveznici SAD.

Portparol Bijele kuće Josh Earnest rekao je da bi Apple mogao to oduzeti od isplata iz zaostalih poreza od sume koju duguje Vladi SAD-a.On je rekao da to nije fer prema američkim poreskim obvezinicima.

Earnst je rekao da je važno da SAD i EU sarađuju u cilju sprječavanja nefer erozije poreske baze prije nego da se preduzimaju unilateralni potezi.

Odgovarajući na pitanje o zabrinutosti EU o nefer tržišnim uslovima unutar EU, portparol Bijele kuće je rekao da neće komentarisati unutrašnja pitanja EU poslovanja, ali je rekao da je predsjednik Obama posvećen obavezi osiguranja da američke kompanije i poreski obveznici imaju fer tretman.

Brisel je saopštio da je Apple, koji važi za najvrjedniju kompaniju na svijetu, praktično izbjegavao sve poreze na poslovanje u Uniji preko nelegalnih aranžmana sa Dablinom, koji su američkoj kompanji dali nefer prednost nad konkurencijom.

Apple i Vlada Irske su odmah saopštili da će se žaliti protiv odluke Evropske komisije, a proizvođač iphona je upozorio da bi to moglo dovesti do gubitka radnih mjesta u Evropi.

Nakon što je EK naložila Applu isplatu od 13 milijardi eura američke akcije na Wall Streetu su pale.

XS
SM
MD
LG