Dostupni linkovi

Ivaniću stav PIC -a očekivan, Izetbegoviću izdvojeno mišljene Rusije


Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović , članovi predsjedništava BiH
Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović , članovi predsjedništava BiH

Srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je Srni da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora Vijeća za provođenje mira (PIC) očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

"Nema upotrebe bonskih ovlaštenja jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIC-a zato što pokazuje jednostranost", rekao je Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za Klix.ba je potvrdio da je izdvojeno mišljenje Rusije na današnjem zasjedanju članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH bilo i očekivano.

"Nažalost, izdvojeno mišljenje Rusije je bilo očekivano. Rusija već izvjesno vrijeme neselektivno podržava sve što dolazi iz Republike Srpske. Podrška političkoj avanturi koja dovodi u pitanje institucije uspostavljene Dejtonskim mirovnim sporazumom će donijeti štetu svima, i BiH, i RS-u, i regionu, a u konačnici i Rusiji", naglašava Izetbegović

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić naglasio je da nikad nije čuo, a da bi volio da jeste, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji BiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod.

Ivanić je smatra da je PIK pod velikim uticajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.

"Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske, time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori, a ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik Srpske", zaključio je Ivanić.

Osim Rusije koja je izdvojila svoje mišljenje, ostale članice PIC-a su usaglasile zajedničku izjavu, koja je prema riječima ambasadora Rusije u BiH Petra Ivancova sporna jer traži isključivo ustupke RS-a, a ne poziva na dijalog, što je, smatra Ivancov potrebno u ovom trenutku.

S obzirom da je za zajednički stav članica PIC-a potreban konsenzus vjerovatno će se zakazati nova sjednica, na kojoj je potrebna prosta većina. glasova.

Osim OHR-a od kojeg se očekuje da reaguje i spriječi zakazani referendum u RS-u, reagovati može i Ustavni sud BiH, kojem je Izetbegović prošle sedmice uputio zahtjev da naredi odgađanje referenduma u entitetu Republika Srpska.

"Pretpostavljam da će prvi reagovati Ustavni sud BiH, a da će iza njegove odluke stati u visoki predstavnik, odnosno međunarodna zajednica", naglašava Bakir Izetbegović

XS
SM
MD
LG