Dostupni linkovi

Izetbegović pozvao ambasadore PIC-a da zaustave referendum


Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH
Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović uputio je danas ambasadorima Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu otvoreno pismo povodom sutrašnje sjednice PIC-a gdje će se raspravljati o održavanju referenduma u Republici Srpskoj.

"Bosna i Hercegovina prolazi kroz izrazito tešku pravnu i političku krizu izazvanu odlukom о rаspisivаnju еntitеtskоg rеfеrеndumа kојu је Nаrоdnа skupštinа Rеpublikе Srpskе usvојilа 15. јulа 2016. gоdinе", ističe Izetbegović u otvorenom pismu.

Izetbegović dodaje da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, pozivajući se na mišljenje Venecijanske komisije Vijeća Evrope, kao najvećeg autoriteta za demokratizaciju prava u Evropi, u svojoj konačnoj i obavezujućoj Odluci utvrdio je da "9. januar", kao datum održavanja Dana Republike Srpske, krši osnovne ustavne vrijednosti Bosne i Hercegovine.

On upozorava da domaće i međunarodne institucije zadužene da štite Ustav Bosne i Hercegovine, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, ustavnopravni poredak, vladavinu pravu i suverenitet državnih institucija, izostankom institucionalnog odgovora, pasivnošću i nečinjenjem onog što su dužni učiniti i poduzeti, ohrabruju snage destrukcije koje pokušavaju da sruše Dejtonski mirovni sporazum i mir u Bosni i Hercegovini. Stvari su sasvim jasne i treba ih nazvati pravim imenom i zaustaviti ih dok nisu dobile zamah kada će ih biti teško zaustaviti.

Izetbegović poziva ambasadore Vijeća za provedbu mira da omoguće Visokom predstavniku adekvatan međunarodnopolitički odgovor na referendum.

XS
SM
MD
LG