Dostupni linkovi

Turska vojska izvršila više od 50 artiljerijskih napada u Siriji


Turski vojnici pri ulasku u Siriju
Turski vojnici pri ulasku u Siriju

Oružane snage Turske izvršile su 52 artiljerijska napada na 16 meta na sjeveru Sirije u posljednja 24 časa u okviru dejstava protiv militanata, rekao je danas turski vojni izvor.

Mete su bile "terorističke grupe u pokretu", rekao je izvor, ali nije precizirao da li je riječ o borcima kurdske milicije IPG ili "Islamske države" (IDIL).

SAD su danas kritikovale sukobe između turskih snaga i pojedinih opozicionih grupa na sjeveru Sirije kao "neprihvatljive" i pozale sve naoružane strane da se fokusiraju na borbu protiv "Islamske države".

"SAD aktivno rade na prekidu tih konflikata i ujedinjavanju sa fokusom na `Islamsku državu`, koja je i dalje smrtonosna i zajednička prijetnja", rekao je Bret Mekurk, predsjednički izaslanik u koaliciji koja se bori protiv "Islamske države".

Turska i njeni saveznici u Siriji zauzeli su juče teritoriju koju su prethodno kontrolisale lokalne kurdske snage.

Tokom petodnevne intervencije turske vojske u Siriji, prema podacima aktivističke grupe koja prati sukobe, poginulo je najmanje 35 stanovnika sela.

Turski zvaničnici kažu da je cilj intervenecije potiskivanje islamista sa granice, ali i sprečavanje lokalnih kurdskih snaga da prošire teritoriju koja je pod njihovom kontrolom.

XS
SM
MD
LG