Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sirija: Najmanje 35 poginulih civila u vazdušnim napadima turske vojske


Tenkovi turske vojske, Džarablus, 25. avgust 2016.

Turska vojska saopštila je da je u njihovim vazdušnim udarima u severnoj Siriji ubijeno 25 kurdskih ekstremista, petog dana kampanje koju zajedno sa sirijskim pobunjenicima protiv kurdskih snaga i i militanata Islamske države Iraka i Levanta, vode preko granice u Siriji.

Vojska je saopštila da su ekstremisti ubijeni u područjima Džarablusa, sirijskog grada na granici sa Turskom.

Vojska je saopštila da preduzima sve mere kako bi izbegla civilne žrtve.

Međutim, opoziciona sirijska Opservatorija za ljudska prava je saopštila da je najmanje 35 civila poginulo, a više od 70 ranjeno u vazdušnim napadima turskih snaga oko grada Džarablusa.

"Oko 20 civila je poginulo u napadu artiljerijskih i vazdušnih snaga turske vojske u selu Džeb el Kusi, južno od grada Džarablusa, dok je 15 ljudi ubijeno u bombardovanju susednog sela Al Amarne", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Portparol arapsko-kurdskih Demokratskih snaga Sirije Šervan Darviš potvrdio je da su napadi južno od Džarablusa počeli noćas i nastavljeni tokom dana duž cele linije fronta, kao i da je u njima poginulo najmanje 20 civila.

To je najveći bilans civilnih žrtava od početka ofanzive "Štit Eufrata", koju je u sredu počela turska vojska zajedno s pobunjenicima, u cilju proterivanja militanata takozvane Islamske države Iraka i Levanta (IDIL) sa tursko-sirijske granice i zaustavljanja prodora kurdskih snaga.

Prema navodima Opservatorije, najžešće borbe vode se oko Džarablusa, nad kojim su pobunjenici u sredu preuzeli kontrolu od IDIL i počeli akciju njegovog deminiranja.

U petogodišnjem građanskom ratu u Siriji poginulo je više od 290.000 ljudi, a oko pet miliona je raseljeno.

XS
SM
MD
LG