Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Specijalno tužilaštvo Kosova pokrenulo istragu protiv Adema Grabovcija


Kosovo - Adem Grabovci -poslanik PDK u kosovskom parlamentu

Specijalno tužilaštvo Kosova donijelo je odluku o pokretanu istrage protiv poslanika Demokratske partije Kosova, bivšeg šefa parlamentarne grupe ove partije, Adema Grabovcija, zbog sumnje da je zloupotrijebio položaj.

Kako se navodi u saopštenju tužilaštva, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni, kao zvanično lice, poslanik i predsjednik parlamentarne grupe ove partije, tokom 2011. iskoristio svoju dužnost i zvaničan autoritet kako bi osigurao političku vlast i uticao na procese prilikom donošenja odluka unutar institucija Kosova, vladinih agencija i javnih preduzeća na Kosovu.

“Na osnovu dosadašnjih saznanja Tužilaštva, Grabovci je u cilju lične koristi ili drugih osoba, namerno prekršio zakon i procedure zapošljavanja i izbora direktora i članova upravnih odbora javnih preduzeća, nezavisnih agencija i ostalih institucija”, kaže se u saopštenju.

Tužilaštvo dodaje da takođe ima saznanja da je Grabovci protivzakonito lišio prava ostale građane prilikom zapošljavanja, dajući prednost ljudima na osnovu političke opredijeljenosti. Time su prekršena prava građana na zapošljavanje na osnovu jednakih mogućnosti.

Ova odluka tužilaštva usledila je a nakon što je kosovski portal Insajder objavio telefonske razgovore Adema Grabovcija. Portal tvrdi da Grabovci koordiniše sve nezakonske aktivnosti unutar partije, da zapošljava na stotine ljudi, bira članove različitih savjeta, direktore preduzeća i nezavisnih agencija.

XS
SM
MD
LG