Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruski inspektori uočili nepravilnosti, zabrana izvoza bh. proizvoda još na snazi


Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović za Klix.ba je kazao kako zvanični izvještaj analize ruskih inspektora još uvijek nije stigao, ali je jasno da su uočene brojne nepravilnosti koje se odnose prije svega na entitetske inspekcije i proizvođače.

"Ruski inspektori locirali su ključne nedostatke u radu entitetskih fitosanitarnih inspekcija, na određenim mjestima primijećeno je prisustvo trećih osoba u lancu trgovine, ali i u načinu pakiranja proizvoda", istakao je Šarović.

On je dodao da BiH mora ujednačiti svoj fitosanitarni sistem i uspostaviti kontrolu inspekcijskog nadzora, kako bi privremena zabrana izvoza u Rusiju bila otklonjena.

"Adresirane su i institucije koje su najodgovornije za takvo stanje. Sljedeće sedmice odmah ćemo poduzeti hitne mjere kako bi se ovo pitanje što prije riješilo. Rusija hoće da ima jednu adresu u BiH s kojom će voditi korespondenciju. Kada završimo sve proporuke uputit ćemo novi poziv ruskoj inspekciji, kako bismo problem izvoza konačno riješili", naglasio je Šarović.

Podsjećamo, Rusija je početkom mjeseca augusta donijela privremenu odluku o zabrani uvoza poljoprivrednih proizvoda iz BiH, zbog sumnje na porijeklo robe, ali i kvalitet inspekcijskog nadzora.

Nakon pregovora, ruski inspektori su od 18. do 20. augusta boravili u našoj državi, gdje su obišli nekoliko proizvodnih pogona i firmi koje izvoze robu na tržište Rusije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG